«Αρμενίσματα»

Το βινύλιο επιστρέφει


Ο όρος λαϊκή μουσική τέθηκε πρώτη φορά από ένα Γερμανό, τον Herder το 1778 και από τότε διάφοροι θεωρητικοί και σπουδαγμένοι άνθρωποι βάλθηκαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο. Τελικά κατέληξαν ότι η λαϊκή μουσική έχει δύο βασικά στοιχεία: την προφορικότητα και τον αυτοσχεδιασμό.

Εν έτει 2023 τώρα και μάλιστα στην Πάρο, την ξακουσμένη για “super vibes”, πετύχαμε για καλή μας τύχη τα «Αρμενίσματα», ένα κύκλο τραγουδιών σε στίχους Πάρη Αρμενάκη και μουσική από νέους αλλά και παλιότερους μουσικούς (Βεργόπουλου, Δουμούλιακα, Γιανναράκη, Μαντικού). Τα τραγούδια θα αναρτηθούν διαδικτυακά το καλοκαίρι του 2023 και κατόπιν θα κυκλοφορήσουν σε βινύλιο.

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή του Πάρη Αρμενάκη, ο οποίος είδε στην πλεύση των ξύλινων καϊκιών (αυτά είναι τα αρμενίσματα) τον συμβολισμό της καθημερινότητας του ανθρώπου, και έτσι κατάφερε με τους πρωτόλειους στίχους του να συλλέξει μουσικούς και όλοι μαζί να ανακατώσουν το υλικό τους με μια απλότητα που φέρνει ίχνη παλιού ανθρώπου με σύγχρονη λαλιά. Ακούγοντάς τα θα απολαύσετε την αυθεντικότητα του αυτοσχεδιασμού μιας παρέας που ζει και παίζει με το παρόν (με το μπουζούκι του Μανώλη Πάππου να ξεχωρίζει) ενώ ο Πάρης Αρμενάκης σκαρώνει τους στίχους του από απλά βιώματα που προκαλούν ποικίλα αισθήματα ανάλογα με τον καιρό (αλλιώς ακούγονται στην Πάρο και αλλιώς στο Παρίσι). Από όπου και αν τα ακούσετε μην χάσετε το βινύλιο για κανένα λόγο, είναι συλλεκτικό!