Αλέγκρε Εσκαλονή
Συνέντευξη: Αυγή Καλογιάννη | Φωτογραφία: Αντώνης Βουρεξάκης
Κάνουμε σχέδια όχι όνειρα!
Η Αλέγκρε Εσκαλονή, η δραστήρια προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου, μάς μιλά για τις ποικίλες δράσεις της βιβλιοθήκης και μας αποκαλύπτει τους άμεσους στόχους της.
Είστε η βιβλιοθηκονόμος από το 2003. Τι έχει συμβεί αυτά τα 13 χρόνια;
Δημιουργία και ανάπτυξη των συλλογών, επεξεργασία και προώθησή τους, ανάπτυξη συνεργασιών σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο με επιστημονικούς φορείς και άλλες βιβλιοθήκες, μεμονωμένες επιχειρήσεις και πρόσωπα, εκδηλώσεις για παιδιά («Καλοκαιρινή Εκστρατεία»), για εφήβους (πρόγραμμα «Εκδηλώσεις για εφήβους»), σεμινάρια για διαφορετικές ηλικίες και ενδιαφέροντα, εκπαιδεύσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, βραδιές μουσικής, αστρονομίας, δημιουργία του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης με παροχή πληροφοριών και εξυπηρέτησης σε πολλαπλά επίπεδα, και άλλα πολλά! Αξίζει να αναφερθεί η προσφορά του Γιάννη Γεωργούση στη λειτουργία της βιβλιοθήκης από το 2012.
Πώς γίνεται η προμήθεια βιβλίων;
Ο Δήμος Πάρου μας χρηματοδοτεί σε ετήσια βάση αποκλειστικά για την προμήθεια βιβλίων. Η συνέχεια αφορά καθαρά επιστημονική εργασία για την οποία εκπαιδεύονται οι βιβλιοθηκονόμοι. Διαρκής ενημέρωση από έγκριτους ιστότοπους και άλλες ηλεκτρονικές ή έντυπες πηγές, παρακολούθηση της εκδοτικής δραστηριότητας και των κριτικών, στατιστικών δανεισμού και κίνησης, παρακολούθηση εσωτερικών και εξωτερικών από τη χώρα γεγονότων και θεμάτων, επαφή με το κοινό ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες, και φυσικά δωρεές του κοινού.
Τι μπορεί να κάνει κανείς στη βιβλιοθήκη εκτός από το να διαβάσει ή να δανειστεί κάποιο βιβλίο;
Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως αναγνωστήριο, με βιβλία δικά μας ή των χρηστών. Παρέχεται πρόσβαση σε υπολογιστές, εκτυπωτές, σκάνερ, φωτοτυπικό, ασύρματο και ενσύρματο ίντερνετ με μέσο πρόσβασης του χρήστη, επιτραπέζια παιχνίδια, υπηρεσία διαδανεισμού από άλλες βιβλιοθήκες και παντός είδους πληροφορίες!
Η βιβλιοθήκη έχει οργανώσει τα τελευταία χρόνια σεμινάρια για τη χρήση των υπολογιστών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ποιους απευθύνεστε και ποια ήταν η ανταπόκριση;
Το πρόγραμμα είχε τίτλο «Κολυμπώντας στα βαθιά νερά της online θάλασσας» και απευθυνόταν σε ενήλικες. Την πρώτη χρονιά εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 6 βιβλιοθήκες στο Νότιο Αιγαίο, με δημιουργό και συντονιστή τη Βιβλιοθήκη μας και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από εθελοντές. Αργότερα προωθήθηκε και στο γηροκομείο. Η ανταπόκριση ήταν εκπληκτική και στα δύο!
Η φετινή καλοκαιρινή εκστρατεία που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους έχει οργανωθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ποια η εμπειρία σας από αντίστοιχες διοργανώσεις προηγούμενων ετών;
Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία είναι η τέταρτη. Τα πρώτα δύο χρόνια υπήρξαμε συντονιστές για όλες τις βιβλιοθήκες του Νοτίου Αιγαίου μέσα από την ιδιότητά μου ως Πρωτοπόρος Υπάλληλος της εταιρείας Future Library, μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ξεκίνησε το δύσκολο έργο του συντονισμού και εκσυγχρονισμού των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της χώρας με οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Φέτος συνεχίζεται με συντονιστή την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.
Ως διευθύνουσα της βιβλιοθήκης τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Ευτυχώς που ρωτήσατε για σχέδια και όχι για όνειρα!
Θα προσπαθήσω να ψηφιοποιήσω την Κλειστή Συλλογή, με βιβλία πάνω σε θέματα που αφορούν την Πάρο και τις Κυκλάδες.
Θα εκσυγχρονίσω το χώρο ώστε να φιλοξενεί εκδηλώσεις στο εσωτερικό του.
Το κυριότερό μου όμως σχέδιο είναι η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών που θα ωφελήσουν τη βιβλιοθήκη μας και η διαρκής ενδυνάμωση των σχέσεών μας με την τοπική κοινωνία με σκοπό την ανάπτυξή μας και την ενστάλαξη του οράματός μας – την παιδεία σε όλα τα επίπεδα – σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας.
Καλοκαίρι 2016