Alain Wolff & Brigitte Thommen

Συνέντευξη: Αυγή Καλογιάννη

H κεραμική συνάδει με τον τρόπο ζωής μας


Τα κεραμικά ΝΟΕ είναι από τις πιο παλιές και πιο αναγνωρίσιμες επιχειρήσεις της Πάρου. Δημιουργοί αυτής της επωνυμίας που, εδώ και 23 χρόνια, είναι συνώνυμη με τη λιτότητα, τον καθαρό σχεδιασμό και τα φωτεινά χρώματα είναι οι Ελβετοί-Παριανοί Pierre-Alain Wolff και Brigitte Thommen, γνωστοί στην Πάρο σαν Πέτρος και Μπριζίτ. Ακολουθώντας τις σχετικές ταμπέλες φτάνει κανείς σε μια ειδυλλιακή γωνιά της δυτικής Πάρου, κοντά στο Άσπρο Χωριό όπου σε ένα περιβάλλον ανέγγιχτο και αναλλοίωτο από τον χρόνο και την υπερανάπτυξη θα ανακαλύψει τις όμορφες πήλινες δημιουργίες τους.

Πώς προέκυψε η ενασχόληση με την κεραμική;
Η κεραμική ήταν μία από τις επαγγελματικές προοπτικές που μπορούσε να συνδυαστεί με μόνιμη διαμονή στην Πάρο και που μας ενδιέφερε σαν αντικείμενο. Φαινόταν, δηλαδή, να συνάδει με τον τρόπο ζωής που επιδιώκαμε.

Τί σας αρέσει σε αυτή τη δουλειά;
Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά της δουλειάς που μας αρέσουν. Πρώτα απ’ όλα, μας επιτρέπει και μας προκαλεί να είμαστε δημιουργικοί, να πειραματιζόμαστε συνεχώς με νέα σχέδια και νέα υλικά. Έπειτα, μας αρέσει η χειρωνακτική φύση της δουλειάς. Ένα όμορφο κομμάτι της δουλειάς είναι και η εξυπηρέτηση των πελατών διότι μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συζητήσουμε με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Τέλος, μας αρέσει η αυτονομία που παρέχει το καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία.

Πώς μοιράζετε τη δουλειά; Ο Πέτρος ζυμώνει τον πηλό και πλάθει τα αγγεία και η Μπριζίτ ζωγραφίζει;
Σωστά, το ζύμωμα του πηλού και η ζωγραφική κατανέμονται όπως το είπατε. Άλλα τμήματα της δουλειάς, όπως η εξυπηρέτηση πελατών και η δημιουργία αντικειμένων γίνονται από κοινού.

Προτιμάτε τον όρο αγγειοπλάστης ή κεραμίστας;
Το αγγειοπλάστης μάλλον ταιριάζει πιο καλά, μια και δουλεύω αγγεία στον τροχό.

Πώς επιλέξατε το όνομα ΝΟΕ για την επιχείρησή σας;
Είναι ένα απλό και εύηχο όνομα, λίγο πιο πρωτότυπο και ευφάνταστο από ένα αντίστοιχο περιγραφικό όνομα όπως «κεραμικά» για παράδειγμα.

Έχετε διαμορφώσει ένα προσωπικό στυλ μέσα στα χρόνια. Πώς επιλέγετε τα σχέδια των κεραμικών σας;
Ναι, φυσικά και έχουμε διαμορφώσει ένα προσωπικό στυλ. Αυτό είναι ουσιαστικά μονόδρομος σε μια τέχνη, η οποία, ως γνωστόν, δεν έχει κανόνες. Συνοπτικά θα έλεγα ότι επιλέγουμε τα σχέδια των κεραμικών με βάση το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά του τόπου μας. Το σχέδιο πρέπει να μας αρέσει υποκειμενικά και επιδιώκουμε, όσο είναι εφικτό, το προϊόν να είναι εύχρηστο.

Μιλήστε μας για την απόφασή σας να δουλεύετε σε αυτό το απομονωμένο σημείο του νησιού, με το εργαστήριο αλλά και το πωλητήριο μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον αλλά σχετικά δυσπρόσιτο.
Ξεκινήσαμε την επιχείρηση σε αυτό το μέρος γιατί αυτή ήταν η δυνατότητα που είχαμε τότε. Τώρα παραμένουμε εδώ γιατί το απομονωμένο, φυσικό περιβάλλον του μ΄σει η ιδέα της οικογενειακής επιχείρησης.

Πώς βλέπετε την Πάρο, το παρόν και το μέλλον της; Με αισιοδοξία, με ανησυχία;
Τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του παρόντος και του μέλλοντος της Πάρου, έχουν θετικές και αρνητικές όψεις. Βέβαια μου φαίνεται ότι τελευταία οι αρνητικές όψεις υπερέχουν. Για παράδειγμα, η συνεχής αύξηση του τουρισμού στην Πάρο και ο τρόπος που αναγκάζονται οι κάτοικοι να προσαρμοστούν σε αυτόν, αλλοιώνουν όλο και πιο πολύ την ταυτότητα του νησιού.
Μπορεί να υπάρχει μία οικονομική άνθιση αλλά με κόστος τη σταδιακή απώλεια της αυθεντικότητας και της γραφικότητας του νησιού. Πολλές φορές ο τρόπος ζωής του επισκέπτη που πλέον έχει γίνει και επενδυτής στο νησί μας, μάς φέρνει αντιμέτωπους με καινούργια και ακατανόητα μεγέθη.
Ένας επισκέπτης, όταν παραπονέθηκα για το μποτιλιάρισμα στον περιφερειακό της Παροικιάς, μου απάντησε ότι δεν είναι τίποτα σε σχέση με το τι γίνεται στην πόλη του! Ναι αλλά εδώ είναι Πάρος!
Είμαστε έτοιμοι να υποστούμε αυτές τις αλλαγές και να πληρώσουμε τέτοιο τίμημα; Οπότε μάλλον με ανησυχία βλέπω το μέλλον του Παριανού και της Πάρου.